onsdag 9 oktober 2013

Gräddtårta

Denna gräddtårta gjorde jag till sonens studentskiva i våras. Och den ska givetvis med på bloggen. 


Tårtbotten
6 ägg
5 dl socker
2 tsk vanilj
100 gram smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 citron, skal och saft

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform som mäter 26 cm i diameter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda det med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Riv skalet och pressa saften från citronen och blanda ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka. Den ska vara torr. Låt svalna.

Jordgubbsmousse
400 gram jordgubbar
4 gelatinblad
1 dl socker
0,75 dl vatten
3 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka vatten och socker några minuter tills lagen är genomskinlig. Lägg i gelatinbladen i lagen och låt dem smälta. Ställ åt sidan för att svalna. Mosa jordgubbarna och passera dem i en sil. Du ska få ut ca 3 dl puré. Vispa grädden till ett fast skum. Blanda i jordgubbspurén och sockerlag. 

Citronmousse
1 dl citronsaft + rivet skal från 1 citron
3 st gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 ½ dl socker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll citronsaft i en kastrull och värm försiktigt. Lägg i gelatinbladen och rör tills de har smält. Ställ åt sidan för att svalna något. Vispa grädden fluffig. Blanda creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker i en annan bunke. Blanda i det rivna citronskalet. Blanda i citronsaften och blanda till sist i grädden försiktigt. 

Montering
Ta ut tårtbottnen ur springformen och diska ren formen. Skär kakan jämn på toppen. Dela den sedan i 3 delar. Lägg den första bottnen i springformen. Fyll på med jordgubbsmousse. Lägg sedan på den andra botten och fyll på med citronmousse. Lägg på den tredje botten. Plasta in formen väl och ställ in i kylen över natten för att stelna. Blir det mousse över kan man hälla upp det i skålar och servera som dessert.

Vid servering
Lossa försiktigt tårtan från springformen. Ta en vass kniv och skära försiktigt runt kanten för att lossa den. Ställ tårtan på ett serveringsfat och spackla på vispad grädde. Spritsa gräddrosor på kanten och lägg delade jordgubbar i en krans i mitten.

Citronmoussen är från början ett recept på Limemousse som jag har ändrat och kommer från härliga Sockerrus




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar